Vad kostar en ny webbsida? Här reder vi ut vad som kostar.

Det är en vanlig fråga eftersom det sällan finns transparens på marknaden över vad en ny webbsida kostar. Webbsidor som kategori finns knappast på prisjämförelsesajter men det beror i grunden på att det är webbdesign är ett hantverkaryrke.

Det tråkiga svaret är därför tyvärr “Det beror på”. Svaret vore nog samma om man frågar vad ett hus eller en bil kostar eftersom det finns olika behov, storlekar och önskemål. Just likheten med bilköp går även relatera till i inlägget jag skrivit om syftet med en ny webbsida. När du beställer en bil får du välja modell, motor och därefter en mängd olika val av frivillig extrautrustning.

Samma princip gäller egentligen när du behöver en ny webbsida. Ju mer tid en webbutvecklare eller webbdesigner behöver för att skapa din nya webbsida, desto högre pris blir det.

Tid är kvalitet

Jag minns inte varifrån jag fått denna bilden här nedanför men den är väldigt talande. Med det sagt ska kunden självklart få valuta för sin investering i en ny webbsida men kom ihåg att ju mer kärlek man ägnar åt webbskapandet – desto bättre resultat får man i regel. 

Priset för en ny webbsida påverkas av följande

Innan du läser mina punkter över vad som påverkar priset för en webbsida bör man komma ihåg att detta är en generell riktlinje. Webbranschen är stor vilket gör att det även finns lika många arbetssätt mellan olika utvecklare och webbyråer.

 • Standardunktioner eller skräddarsytt. 
  En webbsida i WordPress bygger ofta på färdiga teman där mallarna till stor del är förberedda. Om inga nya funktioner behöver byggas kommer det bli billigare för dig. Om du behöver särskilda anpassningar som tar tid att skapa kommer det naturligtvis bli dyrare. Kunder som har en strikt budget brukar jag därför rådgöra att dela upp funktioner i två kategorier; Need to have och Nice to have.
 • Innehåll
  Om du redan har material förberett i form av texter och bilder spars mycket tid för båda parter. Din webbsida kommer bli billigare om innehållet inte behöver produceras av den som skapar din nya webbsida.
 • Storlek på webbsida.
  Jag hade en fastighetskund som enbart behövde en enda sida för sin webb. Syftet var i stort sett att visa upp namn, nummer och nödvändig information för sina hyresgäster. Den typen av webbsida går betydligt fortare att skapa jämfört mot en webbsida med många undersidor.
 • Sökordsoptimerat.
  Google är din vän. När dina potentiella kunder behöver dina tjänster kommer de troligtvis googla efter att hitta det de söker. Ju intressantare innehåll din webbsida har, desto större chans är det att kunden når just till dig eftersom Google känner av innehållet på din webbsida. Sökordsoptimering tar tid och kräver kunskap att bygga vilket kommer höja priset på din webbsida. Däremot kanske investeringen lönar sig om det genererar mer kunder?

Ett uppskattat pris på en webbsida

Det finns en mängd andra parametrar som påverkar priset men dessa som nämns ovan kan vara en riktlinje. Om jag ska ge en siffra på vad en WordPress-sida med fem-tio undersidor, standardfunktioner och grundläggande sökordsoptimering kostar så kan det landa på mellan 15 000 kr och 25 000 kr. Detta är siffror som jag själv hört från webbyråer här i Växjö. Ibland är priserna högre men det viktiga är att jämföra pris kontra vad man får. Därför kan det inte alltid rättvist att jämföra byråer med varandra. 

Vill du komma i kontakt med mig och diskutera en ny webbsida för ert företag? Du kanske vill ha ett exakt svar på "Vad kostar en ny webbsida"?